Benämning på snabblån

Olika namn på snabblån

Snabblån är ett samlingsnamn för lån på mindre belopp på korta löptider. Att lånen benämns som just ”snabba” har att göra med att det går snabbt att ansöka om lånet och att pengarna betalas ut skyndsamt om lånet beviljas. Det figurerar dock en mängd andra termer, framför allt på nätet, vilket kan vara ganska förvillande. Här är lite kort om olika namn på snabblån.

Mikrolån
Ett mikrolån avser lån på mycket små belopp. Mikro är ju någonting som är mycket litet. Mikrolån kan vara en synonym till snabblån generellt sett, men framför allt är det lån på bara någon eller några tusenlappar som avses med benämningen mikrolån. Ett snabblån på 1000 kr i 30 dagar är ett typexempel på ett mikrolån.

Snabblån skall endast tas som sista utväg om man behöver pengar. Dessa lån är dyra med höga räntor. Se exempel på vad som kan hända med får många lån:

En del av långivarna inom snabblån erbjuder differentieringar i sitt produktutbud, där mikrolån är just lån på mycket små summor. För lite större summor brukar man använda benämningar som smslån generellt, större snabblån eller liknande.

Smslån
Smslån är en populär benämning på snabblån. Namnet har hängt med sedan 2006, då lån till små belopp med korta löptider introducerades i Sverige. Det var då vanligast att man som potentiell låntagare skickade in sin ansökan via sms och även i övrigt skötte all kontakt med långivaren via sms. Även idag finns det många långivare som erbjuder sina kunder att låna snabbt och enkelt via sms, men lite vanligare är att kunden helt enkelt ansöker på datorn eller via en mobilanpassad webbplats i sin smartphone. För kompletta och aktuella räntor på smslån kan man se de på www.smslaneguiden.se

Internetlån
Ett internetlån är ett lån som du ansöker om via nätet, mer komplicerat än så är det inte. Emellertid räknas inte privatlån och andra lån som du kan ansöka om på en långivares webbplats till internetlånen. Det är bara snabblån på små belopp som räknas som internetlån.

Större snabblån och kvartalslån
Fram till för några år sedan var det mycket ovanligt att långivare inom snabblån erbjöd lån på 5000 kr eller mer. De flesta hade en övre gräns på 3000 kr. Det har skett stora förändringar under de senaste 2-3 åren. Idag är det relativt ovanligt med övre gränser på omkring 3000 kr. De flesta snabblåneföretag erbjuder lån till betydligt högre belopp än så, vissa till och med upp till 10 000 kr eller ännu mer.

Lån på upp till 10 000 kr eller mer brukar benämnas som större snabblån eller kvartalslån. Den första benämningen är solklar. Den andra handlar om att lånet alltid ska betalas tillbaka på 90 dagar, det vill säga ett kvartal, vid tre betalningstillfällen. Sedan finns det faktiskt ett par långivare som kan erbjuda en återbetalningstid på upp till 15 månader.

Comments are closed.