Ekonomisk koll

Vikten av att sköta ekonomin

Vi tar upp en viktig sak för alla människor i den första artikeln. Nämligen vikten av att sköta sin ekonomi. Allt för många människor har idag problem med att få ekonomin att gå ihop och många har också dragit på sig betalningsanmärkningar och prickar hos kronofogden.

En av de viktigaste sakerna man ska tänka på att att man måste vara förutseende. För att kunna vara förutseende måste man ha koll på sin vardagsekonomi hela tiden. Ser man att man kommer att få svårt att klara att betala räkningarna den månaden har man inte planerat tillräckligt. Lägg upp en årsbudget istället. Avsätt ett antal timmar för att gå genom alla löpande räkningar ett helt år. Räknas samman allt som har med boende, livsstil och alla löpande räkningar för att få fram en årssumma.

Dela sedan den summan i 12 så får ni ett genomsnitt vilka utgifter som finns varje månad. Öppna sedan ett nytt räkningskonto som enbart skall vara till för alla utgifter som man har. Ta sedan den snittsumman som ni fick fram i uträkningen här ovan och sätt av den summan varje månad till det nystartade kontot. Lägg till 200 kr extra och gör sedan detta varje månad i ett år framåt. Då kommer det hela tiden finnas pengar för att betala alla räkningar varje månad och man behöver aldrig känna att man saknar pengar för att betala alla räkningar.

Se över alla avtal

En annan viktig sak är att se över alla de avtal man sitter i. Det kan vara elavtal, mobiltelefon, telefon, Internet samt lån. Det finns oftast mycket pengar att spara genom att använda de jämförelsetjänster som finns på marknaden som bank24.nu eller compricer.se. Vi rekommenderar framför allt bank24.nu om det är lån ni skall jämföra då de har alla Sveriges låneakörer som jämförs. Det har inte compricer. Undvik snabblån och smslån då det har en betydligt dyrare ränta. Skulle man behöver låna mindre belopp är det oftast bättre att man skaffar ett kreditkort med kredit som man istället kan använda för akuta situationer. Låneräntan är inte speciellt låg på kreditkort heller men den är betydligt mindre än snabblånen.

Handla smart


En genomsnitts familj lägger nästan 5500 kr i månaden på mat och många handlar endast i mindre affärer 3-4 ggr i veckan. Det korrekta är att man istället börjar veckohandla mat i de stora affärerna som tex ICA Maxi eller Willys. Det finns mycket pengar att spara genom att shoppa lite smart. Det finns oftast många olika märken för varje matvara och se till att ni tar det som är billigast. Det kan ibland skilja så mycket som 50 % i pris.

Comments are closed.